Rolls-Royce Motor Cars viert uitstekende verkoopcijfers in de 112-jarige geschiedenis van het merk

 • Op een na beste verkoopcijfers in de 112-jarige geschiedenis van het merk.
 • 3.785 auto’s geleverd aan klanten in 2015.
 • Rolls-Royce domineert het luxesegment (+€200.000 netto).
 • Sterke prestaties in alle regio’s ter wereld, behalve China.
 • Bespoke personalisering op het hoogste niveau ooit.
 • Resultaten bevestigen Rolls-Royce als grootste fabrikant van luxegoederen ter wereld.
 • Beste prestaties in Noord-Amerika, gevolgd door het Midden-Oosten, Europa en Azië/Stille Oceaan.
 • Verenigde Staten zijn de grootste individuele markt.
 • Rolls-Royces verkocht via een netwerk van 130 dealers, verspreid over bijna 50 landen.
 • Rolls-Royce Motor Cars Abu Dhabi voor het derde opeenvolgende jaar de best verkopende dealer.
 • 100 nieuwe banen gecreëerd in 2015.
 • Recordinstroom voor het leertijdprogramma van het bedrijf.
 • Nieuw technologisch en logistiek centrum geopend in Bognor Regis.
 • Aanzienlijke investering in fabriek als anticipatie op nieuwe modellen.

Rolls-Royce kondigt met genoegen aan dat de verkoopcijfers van 2015 de op een na de beste ooit waren in de 112-jarige geschiedenis van het merk. Vorig jaar werd wereldwijd een totaal aantal van 3.785 met de hand vervaardigde auto’s besteld door klanten.

CEO Torsten Müller-Ötvös: “2015 was voor de hele luxe-industrie een bijzonder uitdagend jaar. Ik ben erg trots op ons succes dat we hebben kunnen realiseren in een periode van wereldwijde onzekerheid. We hebben bewezen dat onze lange termijnstrategie voor een evenwichtige, duurzame en winstgevende groei wereldwijd rendeert en onze positie als de belangrijkste fabrikant van luxe ter wereld behouden. Ik kijk vol vertrouwen uit naar een even sterk 2016.”

Er werden recordverkoopcijfers genoteerd in Azië/Stille Oceaan (+13%), het Midden-Oosten (+4%) en Noord-Amerika (+6%). Individuele markten die recordverkopen noteerden omvatten Korea (+73%), Japan (+7%), Qatar (+21%), Rusland (+1%), Verenigd Koninkrijk (+2%) en de VS (+7%). Opkomende markten zoals Taiwan, Indonesië, Maleisië en Kazachstan tonen allen veelbelovende groeicijfers. In China hadden tegenvallende factoren een negatief effect op de hele luxesector en ook Rolls-Royce bleek niet immuun voor deze ontwikkeling. De regio noteerde 54% minder groei in vergelijking met 2014.

De verkoop werd gestimuleerd door het aanhoudende succes van de Wraith en Ghost modellen, terwijl de Phantom wereldwijd hét topproduct van het merk bleef en daarmee de status van Rolls-Royce bevestigde als het meest begeerde luxeproduct ter wereld. In 2015 verkocht Rolls-Royce opnieuw meer auto’s in het +€200.000 segment dan welke andere fabrikant ook, waarmee het merk een positie consolideert die het laatste decennium nooit in gevaar kwam.

Als onderdeel van Rolls-Royces streven naar lange-termijngroei kondigt het merk de opening van vijf nieuwe dealers aan in 2015. Dit brengt het totale aantal dealers op 130, met plannen voor verdere uitbreiding in 2016. Rolls-Royce Motor Cars Abu Dhabi was voor het derde opeenvolgende jaar de beste verkopende Rolls-Royce dealer.

Geconfronteerd met een bijzonder uitdagend businessklimaat kiest Rolls-Royce resoluut voor een duurzame lange-termijngroeistrategie. In september deed de onthulling van de nieuwe Rolls-Royce Coupé-Cabriolet de markt versteld staan en braken de voorbestellingen alle eerdere records omdat het model een jongere, socialere generatie van succesvolle mensen aanspreekt. De eerste leveringen aan klanten zijn gepland in het tweede kwartaal van 2016.

In dezelfde maand finaliseerde het bedrijf de eerste fase van een belangrijke investering in de toekomst van het merk met de voltooiing van een nieuw technologisch en logistiek centrum (TLC) in Bognor Regis. De speciaal gebouwde 30.000 m2 grote faciliteit werd geheel volgens plan geopend en operationeel op 4 januari 2016.

In de loop van 2015 vonden ook belangrijke bouw- en uitbreidingswerken plaats bij het Home of Rolls-Royce in Goodwood, waar het bedrijf stevig investeert in een nieuw productiesysteem met één assemblagelijn dat de innoverende lange-termijnproductstrategie van het merk verder zal stimuleren.

Een record aantal klanten gaf de designers en de vakmensen van het merk de opdracht om uiterst gepersonaliseerde Bespoke versies te maken die hun smaken en levensstijlen weerspiegelen. Bijna elke Phantom, Ghost en Wraith die in 2015 het Home of Rolls-Royce verliet, bevatte speciaal bestelde Bespoke designelementen. Hiermee bevestigde het merk opnieuw zijn status van de enige echte leverancier van met de hand vervaardigde luxeauto’s. Rolls-Royce consolideerde zijn positie als belangrijkste fabrikant van werkelijk gepersonaliseerde auto’s ter wereld dankzij zijn vermaarde Bespoke Collections, inclusief de Wraith Inspired by Film, Fashion & Music, de Phantom Nighthawk en Limelight, en unieke creaties zoals de Phantom Serenity.

De wereldwijd aanhoudende vraag en de inzet om te investeren in toekomstig Brits productietalent leidden tot de creatie van 100 permanente, hooggespecialiseerde jobs in 2015. Het bedrijf heeft nu 1600 mensen in dienst bij het Home of Rolls-Royce, een opmerkelijke toename in vergelijking met de 350 werknemers die in 2003 werkten aan de productie van de eerste Phantom.

Tijdens een bezoek aan het Home of Rolls-Royce in februari 2015 noemde de Britse premier David Cameron Rolls-Royce Motor Cars “een geweldig succesverhaal in de Brits productiesector”. Het wereldwijd bekende leerprogramma van Rolls-Royce werd geprezen door de premier, die het merk tevens feliciteerde met zijn duurzame inzet voor de opleiding van jonge mensen. 2015 kende een recordinstroom van leerlingen en ook in 2016, de 10de verjaardag van het leerprogramma, worden recordcijfers verwacht.

Het succes van het bedrijf, te midden van wereldwijde commerciële uitdagingen, is te danken aan een langetermijnstrategie gebaseerd op duurzame groei.

Het succes van deze aanpak komt ook tot uiting in de stevige groei van de Provenance (pre-owned) en Financiële Diensten-programma’s in 2015. Deze diensten maakten het merk toegankelijk voor een breder publiek en creëren nieuwe opportuniteiten voor potentiële Rolls-Royce bezitters.

De Britse Minister van Handel Anna Soubry verklaart: “De huidige resultaten van Rolls-Royce Motor Cars tonen aan dat de in Groot-Brittannië gebouwde luxeauto’s door de hele wereld worden benijd en eens te meer een bewijs zijn van onze uitmuntende auto-industrie.” Ze voegt eraan toe: “Door te blijven geloven en investeren in onze auto-industrie blijven we hooggespecialiseerde banen creëren en stimuleren we onze export. Ik ben vooral ingenomen met het succes van het Rolls-Royce leerprogramma. Onze autofabrikanten zijn sowieso al de meest productieve in Europa en dit kunnen we alleen maar voortzetten als we investeren in de talenten van onze mensen.”